Трус от 7,6 по Рихтер разлюля Япония. Издадено е предупреждение за

...
Трус от 7,6 по Рихтер разлюля Япония. Издадено е предупреждение за
Коментари Харесай

Мощен трус разлюля Япония

Трус от 7,6 по Рихтер разклати Япония. Издадено е предизвестие за заплаха от цунами в крайбрежните региони на префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма, оповестява „ Дейли мейл “. Сеизмолози показват, че са били регистрирани още 21 вторични труса с магнитуд над 4 по Рихтер в границите на 90 минути. Земетресението бе записано към 16:10 ч. локално време и раздруса и здания в центъра на столицата Токио.

Първите талази цунами започнаха да доближават крайбрежията, заяви метеорологичната работа на страната. Вълни с височина 1,2 метра доближиха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава.

Премиерът Фумио Кишида прикани през днешния ден за незабавна евакуация на зоните, където бе оповестена заплаха от цунами. Съобщава се за срутени  къщи в засегнатия от труса район. Официалн обаче няма данни за мащаба на нанесените от бедствието вреди. Няма информация и за възможни жертви или ранени, показва Би Би Си.

По-рано бе обявено, че предстоящата височина на приливните талази е към 5 метра по брега на полуостров Ното, където е и епицентърът на труса.

Хората бяха призовани да потърсят сигурен заслон на по-високо място допустимо най-бързо.

От компанията оператор на нуклеарните централи в трите префектури на пътя на приливните талази оповестиха, че ревизират в допълнение сигурността на оборудванията. До момента не са докладвани никакви проблеми след мощното земетресение и вторичните земетресения, оповестяват от правителството.

„ Потвърдено е, че към този момент няма аномалии в АЕЦ „ Шика “ и в други централи “, съобщи представителят на кабинета Йошимаса Хаяши.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Над 36 000 семейства останаха без ток. Има заплаха и от активизиране на свлачища, предизвестиха управляващите.

Това е най-мощното земетресение на полуостров Ното откогато стартира да се води такава статистика през 1885 година, показва Националното метеорлогично бюро на Япония.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР